Protetik Dis Tedavisi

Protetik Dis Tedavisi

• Kron Köprü
Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir. Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemine köprü denilir. Diş kaplamaları, metal içerenler ve metal içermeyenler olarak temelde iki gruba ayrılır.

• Zirkonyum
Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum dioksit altyapısına sahip porselen diş kaplaması yöntemidir. Metal içermezler. Avantajları bakımından son yıllarda çok tercih edilen bir yöntemdir. Genellikle diş çürüğü olan ya da daha estetik beyaz bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Estetik etkinliğinden dolayı ön dişlerde kullanımı yaygındır. Diş yüzeyine veya eksik diş bölgelerinde uygulanabilir. Diş eti uyumu iyidir. Doğal dişlerimize olduğu kadar zirkonyum kaplamalı dişlerin bakımına da o derecede özen göstermek gerekir.
• Metal Destekli Porselen
Metal destekli porselen diş; hasar görmüş dişlerin korunması amacıyla yapılan, metal bir altyapının üzerine
yüksek sıcaklıklarda kaynaştırılan porselenden mamül kaplamalardır. Metal; dişin ihtiyaç duyduğu dayanıklılığı ve stabiliteyi, beyaz renkli porselen ise iyi bir estetik görünüm elde edilmesini sağlar. Doğal dişlerle uyumlu renklerde üretilebilen bu kaplamalar, metal desteksiz porselenler geliştirilene kadar uzun yıllar boyunca en estetik diş kaplaması olarak başarı ile uygulanmıştır. İyi bir ağız bakımı ve düzenli fırçalama ile bu kaplamalar oldukça uzun bir süre ağızda kalabilir.

• Porselen/Mono blok Lamina
Yaprak porselen olarak bilinen, görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında uygulanabilen kozmetik bir çözümdür. Temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, dişlerin ön yüzeylerindeki dudak ve yanakla temas eden bölümlerine yapıştırılan, çok ince yapıdaki porselen yaprakçıklar yardımıyla estetik sorunların giderilmesi amaçlanır. Laminate Veneer’ler çok ince olmaları ve metal içermemeleri sayesinde gelen ışığın geçmesine imkan tanıdıkları için doğal diş görünümüne en yakın çözümdür.

• Hareketli Protezler
Hareketli protezler birden fazla diş eksikliğinin olması durumunda hastanın istediği zaman takıp istediği zaman çıkarabileceği estetik, fonksiyon ve fonetiği sağlayan tedavi şekildir. Bu protezler dişlerin kesilmesine ihtiyaç duyulmadan diş eksikliğinin giderilmesini sağlar.

• Tam/Total Hareketli Protezler
Hareketli diş protez çeşitleri arasında özellikle erişkinlerde kullanılan total protezler, ağızda hiç diş kalmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Alt ve üst kemik dokusundan destek alarak üretilen protezlerdir.
Takma diş olarak da bilinen total protezler, takılıp çıkarıldığı için kişiye rahatlık sağlamaktadır. Dişler genellikle plastikten yapıldığı için zamanla renk değişikliği görülebilmektedir.

• Mıknatıslı Total Protezler
Manyetik dişler aşınma ve darbe direncine sahip, kullanım sırasında oluşabilecek sorunları azaltacak ve hekimin başarı oranını artıracak teknolojik bir yeniliktir. Diyabet ve osteoporoz hikayesi olan veya yüksek yaşlarda olan hastalara risk oluşturacağı için implant ve cerrahi müdahaleler sakıncalıdır. Bu tür hastalara en risksiz tedavi şekli olan total protez uygulanmaktadır. Manyetik diş protezleri, mıknatısın N – N veya S
– S kutuplarını itici olarak kullanarak diş etlerine baskı uygular ve tutunmayı sağlar. Bu da total protezlerin ağızdan düşmesine engel olur. Piyasadaki konvansiyonel dişlerin kullanımında hastalar, öksürüldüğünde veya hapşırıldığında, ve çiğneme esnasında dişleri ağızlarında tutunamadığı için takma diş setinin ağızdan çıkması gibi sorunlar deneyimlemişlerdir. Dişlerde takırdama sesleri vardır, hasta kendini rahatsız hisseder ve karşı tarafı da rahatsız ettiğini düşünür. Manyetik protez bu sorunu çözer ve hasta rahat bir şekilde, protez ağızdan dışarı fırlamadan ve tıkırtı sesleri çıkmadan çiğneme işlemini gerçekleştirebilir. .Implant Ustu Hareketli Total protezler Çenelerden birinde ya da her ikisinde de diş olmayan birçok kişi için gülüşlerini geri kazanmanın ekonomik yolu hareketli protezlerdir. Yine de takma dişlerin takılması her zaman çok da kolay değildir. Yemek yeme ya da konuşma sırasında kolayca yerlerinden kaymaları mümkündür. Bu durumdan kaynaklanabilecek sorunların önlenmesi için tercih edilebilecek en etkili yöntemlerin başında hareketli protezlerin dental implantlarla desteklenmesi gelir. Alt çene protezinin desteklenmesi için genellikle iki
implant yeterli olmakla birlikte bu durum kişiden kişiye değişebilir. Üst ve alt çene arasında bulunan anatomik farklılıklardan dolayı üst çene protezinin sabitlenmesi için en az dört implant kullanılabilir. İmplant üstü protezlerin bir türü olan implant üstü hareketli protezler doğal dişlerini kaybetmiş hastalar için oldukça konforlu bir kullanım imkanı sunar. İmplant üstü hareketli protezler temelde çeneye takılan yapay kök üzerine yerleştirilen apareyler olup porselen ya da zirkonyum malzemeden üretilirler. İmplant
üstü hareketli protezler kendi aralarında; implant üstü top bağlantılı protezler, implant üstü bar bağlantılı protezler, implant üstü locater bağlantılı protezler ve implant üstü locater-bar bağlantılı protezler olarak
sınıflandırılabilir.
• Bolumlu Hareketli Protezler
Doğal dişlerin bir bölümünün bulunduğu ağızlara uygulanan protez çeşididir. Parsiyel protezler ya akrilikten ya da tek parça dökümden yapılır. Ana dişlere bağlanarak tutunan parsiyel protezler, tel görünümü nedeniyle estetik olmayabilirler. Bu nedenle sıklıkla tercih edilen protez çeşidi değildir.

• Kancalı Parsiyel Protezler
Parsiyel diş protezleri, sabit protez uygulanamayan durumlarda yapılan protezlerdir. Dişsiz bölgenin önündeki dişe, protez kanca ile tutunduğu için kancalı protez olarak da isimlendirilir. -Hassas Bağlantılı Parsiyel Protezler Hassas tutuculu protezler dişsiz boşlukların hareketli protezle desteklendiği, ağızda mevcut dişlerin, şekil, renk ve pozisyon bozukluklarının da sabit protezlerde düzeltildiği kombine bir protez
türüdür